Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Αντιμετώπιση

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Αντιμετώπιση

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή η οποία επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις αρθρώσεις αλλά και διάφορα όργανα περιλαμβάνοντας τους πνεύμονες, τα μάτια, το δέρμα την καρδιά και τα αγγεία. Ως αυτοάνοσο νόσημα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται εσφαλμένα στους δικούς μας ιστούς.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Συμπτώματα

Σε αντίθεση με την φθορά που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα στις αρθρώσεις, η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την υποδομή των αρθρώσεων, και κυρίως την αρθρική μεμβράνη που τις καλύπτει και προκαλεί υπερπαραγωγή του αρθρικού υγρού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επώδυνο πρήξιμο των αρθρώσεων, την πιθανή διάβρωση του οστού και την παραμόρφωση της άρθρωσης. Η φλεγμονώδης διαταραχή που σχετίζεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει ζημιά και σε άλλα μέρη του σώματος.

Το αίτιο που την προκαλεί παραμένει άγνωστο μέχρι σήμερα. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πιθανή συσχέτισή της με ορισμένα γονίδια. Ενώ τα γονίδια αυτά καθαυτά δεν προκαλούν την νόσο, πιθανολογείται ότι προκαλούν ευπάθεια σε μολύνσεις από ιούς και βακτήρια που την πυροδοτούν.

Σχέση Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας με Ψυχικές Νόσους

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα ορισμένες φορές συνοδεύεται από κατάθλιψη. Χωρίς να είναι γνωστό αν η τελευταία προκαλείται από την ίδια τη νόσο ή από τα χρόνια συμπτώματα της. Παρόλα αυτά, στοιχεία δείχνουν ότι η ταυτόχρονη αντιμετώπιση της κατάθλιψης μαζί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την νόσο οδηγεί σε καλύτερη ανταπόκριση του οργανισμού στη θεραπεία. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι σε ασθενείς της νόσου με κατάθλιψη που δεν αντιμετωπίζουν την τελευταία, εμφανίζουν:

  • Εντονότερο πόνο
  • Υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εμφράγματα
  • Μείωση της παραγωγικότητας στην εργασία
  • Συμπεριφορές αυτοπεριθωριοποίησης
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και Θεραπεία

Ενώ η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ανίατη ασθένεια, ειδικές αγωγές με αντιρευματικά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα χρησιμοποιούνται με στόχο τον περιορισμό της εξέλιξής της, τον έλεγχό της, την αποτροπή αλλοίωσης των αρθρώσεων καθώς την μείωση του πόνου και της σχετικής συμπτωματολογίας. Η έγκαιρη αντιμετώπισή της με την κατάλληλη θεραπεία είναι κρίσιμη. Αυτό διότι με αυτή μπορούν να ανασταλούν μη αναστρέψιμα κινητικά προβλήματα από την παραμόρφωση των αρθρώσεων, η προσβολή άλλων οργάνων που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές στην υγεία και να βελτιωθεί δραματικά η ποιότητα ζωής του ασθενή.

Συνιστάται να επισκεφτείτε άμεσα τον ρευματολόγο σε περίπτωση που νιώσετε τα εξής:

  • επίμονη ενόχληση στις αρθρώσεις,
  • πρήξιμο στις αρθρώσεις,
  • αυξημένη θερμοκρασία ή πιο τρυφερή υφή στις αρθρώσεις
  • δυσκαμψία στις αρθρώσεις που συνήθως είναι χειρότερη τα πρωινά και μετά από αδράνεια.