Ψωριασική αρθρίτιδα στη πλάτη

Ψωριασική Αρθρίτιδα: Συμπτώματα και Θεραπεία

Η νόσος εμφανίζεται σε ίση περίπου συχνότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην ψωριασική σπονδυλίτιδα υπερέχει το ανδρικό φύλλο σε αναλογία περίπου 5 προς 1 σε σχέση με τις γυναίκες.

Συμπτώματα

Οι εκδηλώσεις από το δέρμα μπορεί να προηγούνται, να έπονται ή να εμφανίζονται ταυτόχρονα με την αρθρίτιδα σε μορφή ερυθυματωδών πλακών. Ως συνέπεια της αρθρίτιδας, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται πόνο, δυσκαμψία στις αρθρώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος και οίδημα. Συμπτώματα όπως φαγούρα, πόνος ή τσούξιμο στο δέρμα και πληγές τα οποία συχνά συνοδεύονται με ερεθισμούς σε διάφορα σημεία αποτελούν ενδείξεις για την ύπαρξη της νόσου αλλά και τον βαθμό της. Η ένταση των συμπτωμάτων, ωστόσο, μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Οι πάσχοντες από ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί επίσης να εμφανίσουν οφθαλμική προσβολή σε ποσοστό (31%) όπως επιπεφυκίτιδα, ιρίτιδα, ιριδοκυκλίτιδα, επισκλήριτιδα και ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα.

Ένα συχνό εύρημα στην ψωριασική αρθρίτιδα είναι η ονυχοδυστροφία σε ποσοστό 80%. (εντυπώματα ονύχων, αυλακώσεις, λευκονυχία, στικτές αιμορραγίες στην κοίτη, υπερκεράτωση, ονυχόλυση).

Η νόσος συχνά έχει ψυχολογικό αντίκτυπο στον ασθενή. Πιο συγκεκριμένα, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται αμήχανα ή ντροπή κατά την έκθεση του δέρματος του, να τον αποτρέψει από το να βγει από το σπίτι ή να περιορίσει την διάθεση για εργασία ή μελέτη.

Στην ψωριασική αρθρίτιδα ανευρίσκονται αιματολογικά και ειδικά ακτινολογικά ευρήματα.

Θεραπεία & Συμβουλές για τον Τρόπο Ζωής

Οι ασθενείς λαμβάνουν μακροχρόνια ειδική φαρμακευτική αγωγή που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την ψωρίαση και την αρθρίτιδα. Το σχήμα της αγωγής καθορίζεται από τον τύπο και την ένταση της νόσου αλλά και το ιατρικό ιστορικό του ασθενή.

Μερικές συμβουλές για τους ασθενείς με στόχο τον περιορισμό των συμπτωμάτων είναι τα εξής:

  • Προστασία των αρθρώσεων στην καθημερινότητα όπως, για παράδειγμα, χρήση εργαλείων για να ανοίγετε σφιχτά καπάκια σε βάζα, σηκώνετε βαριά αντικείμενα χρησιμοποιώντας πάντα και τα 2 χέρια και ανοίγετε τις πόρτες χρησιμοποιώντα το βάρος του σώματος σας αντί μόνο τα χέρια σας.
  • Διατηρείτε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα ώστε να μειώσετε τον πόνο και να βελτιώσετε την κινητικότητα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα σε υπέρβαρα άτομα.
  • Συχνή άσκηση για να εξασφαλίσετε ευκινησία στις αρθρώσεις και δυνατούς μύες. Προτείνονται το ποδήλατο, κολύμβηση, περπάτημα και γιόγκα και γενικότερα ασκήσεις που δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις σας.
  • Διακοπή ή περιορισμός καπνίσματος γιατί φαίνεται ότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης.
  • Περιορισμός χρήσης αλκόολ, διότι το αλκοόλ μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και να εμφανιστούν παρενέργειες με κάποιες αγωγές.
  • Κρατήστε ρυθμό στις καθημερινές σας δραστηριότητες με την έννοια ότι είναι καλό να παραμένετε ενεργοί και δραστήριοι αλλά να σταματάτε προτού αισθανθείτε αρκετή κόπωση και να βρίσκετε χρόνο για να κάνετε παύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό προτείνεται διότι ο πόνος και η φλεγμονή μπορούν να περιορίσουν από μόνα τους της αντοχές σας.