Η οστεοπόρωση είναι μεταβολική οστεοπάθεια που έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της οστικής μάζας. Συχνότερα προσβάλλονται γυναίκες μετρά την εμμηνόπαυση αλλά και σε νεότερες ηλικίες μετρά από ωοθηκεκτομή. Οι άνδρες προσβάλλονται σε μικρότερη συχνότητα σε ηλικίες συνήθως άνω των 55 ετών. Υπάρχει και η γεροντική οστεοπόρωση σε ηλικία πάνω από 70 ετών.
Στην πάθηση γίνεται βαθμιαία ελάττωση της οστικής μάζας, στην αρχή ως οστεοπενία (φτωχότερο κόκκαλο από το φυσιολογικό σε σχέση με το ύψος , το βάρος , την ηλικία) και στην συνέχεια ως οστεοπόρωση (παθολογικό ποσοστό ελάττωσης της οστικής μάζας).
Σε ποσοστό 19% είναι παρουσιάζει συμπτώματα.
Τα συμπτώματα της οστεοπόρωσης είναι οσφυαλγία οξεία η χρονιά, ραχιαλγία χρονιά και πλευροδυνία. Ο πόνος είναι εντονότερος την νύχτα και κατά την πρωινή έγερση ενώ μετριάζεται κατά την διάρκεια της ημέρας.
Στην εικόνα προστίθενται κύφωση, λόρδωση, ελάττωση ύψους. Μπορεί επίσης να συμβούν σπονδυλικά η οστικά κατάγματα.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με αιματολογικές, ακτινολογικές εξετάσεις και μέτρηση οστικής πυκνότητας μέσω ειδικής μεθόδου (dexa).
Σε πάσχοντες από οστεοπόρωση ελέγχεται και το ενδεχόμενο δευτεροπαθούς οστεοπόρωσης. Αυτή προκαλείται από διάφορες ενδοκρινοπάθειες, από φάρμακα, από νοσήματα νεφρών, από νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος και από συγγενείς διαταραχές.
Στην θεραπεία περιλαμβάνονται, λήψη ασβεστίου, βιταμίνης D και ειδικών φαρμάκων.
Υπάρχει σπάνια και νεανική οστεοπόρωση με ίση συχνότητα προσβολής των δυο φύλλων. Συνήθεις ηλικίες είναι 8-15 ετών. Η εμφάνισή της σε μικρότερες ηλικίες είναι εξαιρετικά σπάνια. Στην νεανική οστεοπόρωση, η οστεοπαραγωγή είναι φυσιολογική αλλά υπάρχει αυξημένη οστεοαπορρόφηση.